Museer i Rom

Rom har många museer som hyser konstskatter i världsklass. Fördelen med att anlita mig som svensk guide i Rom är att du kan kontakta mig och berätta vad du är intresserad av så kan jag tipsa om vilka museer du bör besöka för att få ut det mesta av ditt besök i Rom.

 

Museer i Rom - RomguidenVatikanmuseerna

Betraktade som en enhet utgör de påvliga våningarna, kapellen, museerna och gallerierna otvivelaktigt en av världens förnämsta samlingar. Ca 4 miljoner människor besöker Vatikanens museer varje år, vilket under vissa perioder kan betyda timslånga köer.
Läs mer under Klassiska sevärdheter.
Stängt söndagar utom den sista söndagen i månaden, då det är gratis.

 

Museo Borghese

är inrymt i den lantvilla som kardinalen Scipione Borghese lät uppföra i början på 1600-talet för representation och till sina konstsamlingar. Ett fantastiskt museum med skulpturer av Canova och den unge Bernini, målningar av
Rafael, Rubens, Caravaggio, Coreggio och Tizian.
Entré måste bokas i förväg. Stängt måndagar.

 

Musei Capitolini

De kapitolinska samlingarna är inrymda i Palazzo dei Conservatori, Palazzo Nuovo, Palazzo Caffarelli och Tabularium. Det är den äldsta offentliga samlingen i Rom och består av ett stort antal antika skulpturer - bl.a. den berömda varginnan och Marcus Aurelius-statyn, målerisamling samt delar av det utgrävda podiet till Jupitertemplet.
Stängt måndagar.

 

Galleria Corsini

är inrymt i det palats som Drottning Christina bebodde till sin död 1689. Hennes dödsrum finns bevarat och hyser ett porträtt av henne. Konstsamlingen tillhörde familjen Corsini och man finner verk av Caravaggio, Murillo, Rubens, Guercino, Guido Reni. Stängt måndagar.

 

Villa Farnesina

är belägen mittemot Palazzo Corsini. Det var bankiren Agostino Chigis lantvilla som arkitekten Baldassarre Peruzzi uppförde i början på 1500-talet. Villan har fina freskomålningar av Peruzzi, Sebastian del Piombo, Sodoma samt Rafael med hjälp av Giulio Romano och Francesco Penni. Stängt måndagar.

 

Moderna museet

Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea.
Museet startade 1883 och hyser huvudsakligen italiensk konst från 1800- och 1900-tal samt ett bibliotek med 60.000 volymer och en samling tidskrifter. Stängt måndagar.

 

Etruskiska museet

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia har samlingar från etruskiska gravar – askurnor, målade vaser, bruksföremål och smycken. Etruskiska utgrävningar var kung Gustav VI Adolfs stora intresse.
Stängt måndagar.

 

Palazzo Barberini

Galleria Nazionale d’Arte Antica är inhyst i familjen Barberinis palats från 1600-talet vilket är ett av de största palatsen i Rom. Här finns en del av italienska statens samlingar av äldre måleri. Den stora centrumsalen har en berömd takfresk av Pietro da Cortona. Rafaels mjölnerksa ”La Fornarina” ingår i samlingarna liksom verk av Caravaggio. Stängt måndagar.

 

Galleria Doria Pamphili

Detta är en av de mest magnifika privata konstsamlingarna i Rom och är inhyst i adelsfamiljens palats. Camillo Pamphili började samla konsterk när hans farbror 1644 blivit påven Innocentius X. Vid giftermål med Olimpia Aldobrandini utökades samlingarna. I hennes hemgift ingick en enorm samling 1500-talsmåleri, verk av bl.a. Tizian, Rafael, Lotto. I samlingarna ingår också Velázquez berömda porträtt av Innocentius X.
Stängt torsdagar.


Museo Nazionale Romano:

Musser i RomEtt arkeologiskt museum som inrättades 1889 för att hysa antika konstverk. Detta museikomplex förvarar den viktigaste arkeologiska samlingen i världen. För närvarande är samlingarna disponerade i olika byggnader:

- Terme di Diocleziano

Detta var en gång Roms största badhus, ombyggdes till kyrka och kloster på 1500-talet efter ritningar av Michelangelo. Denna del behandlar inskriptioner och latinska språket, den övre avdelningen förhistorisk tid till Roms tidigaste utveckling.

- Palazzo Massimo alle Terme

1800-talsbyggnad, inköpt av italienska staten 1981, nyrestaurerat.
Byggnaden hyser skulpturer och byster från senrepublikansk och tidig kejsartid, antikt dekorationsmåleri, målningar från Livias Villa i Prima Porta, golvmosaiker, myntkollektion från antiken tll modern tid, smycken från antik tid samt en mumie från Grottarossa.

- Palazzo Altemps

Palatsets äldsta delar är från 1400-tal och har haft många ägare, bl.a. kardinalen Marco Altemps.
Museet hyser Boncompagni-Ludovisi-samlingen som ursprungligen omfattade över 450 världsberömda skulpturer vilka prydde gångar och trädgårdar i prins Ludovisis villa. Villan såldes till italienska staten i slutet av 1800-talet till nya bostadskvarter, varpå delar av samlingen skingrades. Bland de 104 skulpturer som italienska staten lyckades förvärva och som nu finns i museet märks den berömda Ludovisi-tronen. Konstföremål från familjerna Altemps och Mattei ingår i samlingarna.

Samtliga är stängda måndagar.


Museo della Civiltà Romana

Museet är värdefullt både ur didaktisk och dokumentär synvinkel. Här har man återskapat - ibland i full skala, eller gjort modeller av antika byggnader eller delar av verk som gått förlorade, byggnader som funnits i Rom eller provinserna. Museet hyser även redskap och husgeråd. Museet är förlagt i två byggnader på en yta på 13.000 kvadratmeter. Modeller av Colosseum, Trajanuskolonnen och framför allt kanske modellen av staden Rom som man kan föreställa sig att den sett ut under kejsar Konstantins tid.
Museet ligger i EUR och är stängt måndagar.

 

Kontakta mig, svensk guide i Rom för mer information kring guidade vandringar i Rom och stadens museer.

 

Museer i Rom -Romguiden

Roms historia

Rom har en spännande historia. Jag har samlat några av de viktigaste händelserna och årtalen på en egen sida.
› Läs mer om Roms historia

Fontana di Trevi - Romguiden

Roms klassiska sevärdheter

Fontana di Trevi är en av de mest berömda sevärdheterna och för många är det ett “måste” när de besöker Rom.

› Roms klassiska sevärdheter

Kyrkor och katakomber - Romguiden

Kyrkor och katakomber

I Rom finns det många sevärda kyrkor och katakomber. Jag har sammanställt några av de mest intressanta.
› Roms kyrkor och katakomber