svensk guide i Rom - Photo by Scott Liddell

Mat och dryck i Rom

 

Italien är inte synonymt med pasta och pizza!


Italiens tjugo regioner har tillsammans en variationsrikedom på maträtter som förmodligen inget annat land i världen. Ursprungligen åt man vad närområdet producerade, men högre levnadsstandard, moderna transporter och import har gjort att de ursprungliga mattraditionerna börjat trängas undan.

För den fattigare befolkningen var basmaten stommen: pasta, ris, polenta, soppa. En bit kött, fisk, ost eller charkuterivaror kunde möjligen avnjutas på festdagar liksom efterrätt – i vardagslag bjöds möjligen säsongens frukt. Vinet var ett viktigt och nödvändigt kaloritillskott.

När du besöker Rom kan jag guida dig genom det romerska köket och lämna förslag på restauranger mm.

Jag har arbetat som svensk guide i Rom i över 20 år och vet var du hittar den de bästa restaurangerna.

 

Restauranger och trattorior har i allmänhet följande öppettider:
Lunch 12.30-15.00
Middag 19.30 – 23.00
I turiststråken håller många öppet även under siestatid.

Utanför  trattorier och restauranger finns ofta en meny med prisindikation på de olika rätterna.
Ofta sätts bröd fram utan att man bett om det, och det blir man debiterad för – priset står på menyn. Önskar man inget bröd kan man be kyparen bära ut det. 
På restaurangernas prislistor framgår om dricks tillkommer. Står ingenting är den inkluderad i priserna. När notan skall betalas är alltid dricksen inkluderad. Vanligtvis lämnar man något extra om man är nöjd.

Pizzeriorna är normalt öppna på kvällarna, men numera serverar många ställen i Rom pizza även dagtid. Den romerska pizzan skall vara tunn och krispig till skillnad från den napolitanska som är tjockare.

”Pizza a taglio” är små pizzerior där man serverar pizza i bit från stora plåtar. Man betalar efter sort och vikt. I samma lokal kan man köpa drycker. Oftast står man vid ett litet bord och äter. Det är mycket vanligt att man äter lunch eller mellanmål  på sådana ställen.

En traditionell italiensk måltid består av tre rätter (vid festliga tillfällen betydligt flera).

Förrätt (antipasto eller primi)
Varmrätt (secondi) med tillbehör (contorni)
Dessert (dolce, frutta)

Man behöver inte beställa ur alla grupperna, och man blir numera inte heller sedd över axeln om man bara beställer en rätt.

Varmrätten serveras sällan med sås. Den servers utan grönsaker och potatis. Detta får man beställa separat (se under contorni).
Är man hungrig, så är oftast inte en varmrätt med tillbehör tillräckligt mättande.

Här följer tips på några romerska specialiteter – eller bara något som jag själv är förtjust i.

Antipasto:  

Fiori di zucca fritti
Alici marinati
Prosciutto e fichi
Insalata di mare  

- friterade zucchiniblommor fyllda med mozzarella och sardell
- marinerade sardeller
- lufttorkad skinka med färska fikon
- sallad från havet (bläckfisk, musslor, räkor..)

 

Primi:  

Spaghetti all’amatriciana
Spaghetti alle vongole veraci
Fettucine con funghi porcini
Rigatoni alla paiata  
Pasta e ceci  
Pasta e fagioli

- med tomatsås och kindfläsk (från Amatrice i Latium)
- med vita små musslor och vitlök
- bandpasta med färsk soppsvamp
-  pasta med kalvtarmar
- soppa på kikärtor och pasta
- soppa på borlotti- eller vita bönor och pasta

 

Secondi:  

Abbacchio  
al scottadito
al forno
Saltimbocca alla romana
Bistecca
Fritto di paranza
Fritto di calamari

- dilamm, romersk specialitet!
= grillade lammkotletter
= ugnstekt lamm
- kalvskiva med lufttorkad skinka och salvia
- grillad entrecote
- friterade blandade småfiskar
- friterad bläckfisk

 

Contorni:  

Carciofo alla romana

Puntarelle
Broccoli romanesco
saltato in padella
all’agro
Cicoria
Asparagi al burro e
parmigiano
Patate al forno

- kronärtskocka, ansad så man kan äta alltsammans, värmd eller kall
- strimlade cikoriaskott dressade med en sardellsås
- grön blomkål
= fräst i stekpanna med vitlök och chilipeppar
= serveras kall med olja och citron
- cikoria, kan tillagas på samma sätt som broccoli
 - sparris värmd med smör och parmesanost

 -  ugnstekt potatis

 

Dolce, frutta:  

Tiramisù och panna cotta
Creme caramel
Creme brulé
Crostata 
Torta di ricotta
Macedonia

- är moderna efterrätter
- brulépudding
- en fetare variant av brulépudding
- en pajdegsbotten med fruktkompott
- mer mjuk kaka än tårta bakad på färskost
- Färsk fruktsallad

 

Formaggio Ost

Pecorino romano

-  fårost, ganska salt äts med färska bondbönor på våren

 

 

DRYCKER

Vatten:

Få städer i världen har så många fontäner som Rom och dessutom ett utmärkt dricksvatten med nästan 2.500 enklare drickfontäner utspridda och där man t.ex. kan fylla på sina vattenflaskor.

Vin:

År 2007 var Italien världens största vinproducerande land.
Latium är fortfarande ett utpräglat vitvinsområde. Mest kända är de romerska vinerna från Castelli Romani, Frascati, Marino och Colli Albani.
Den vulkaniska jordmånen ger ett smakrikt och väldoftande vin med liten mineralkaraktär som gör det till ett perfekt ackompanjemang även till fågel och ljust kött.
Bland rödviner som produceras i Latium så är Cesanese, Piglio och Olevano uppmärksammade. Önologer experimenterar med för regionen nya druvsorter som syrah och merlot och spännande resultat har redan presenterats.

Kaffe:

Cappuccino dricker italienaren till frukost eller på förmiddagstimmarna och skulle aldrig komma på idén att beställa en efter maten.
En espresso heter bara ”un caffé”.
Tycker man den är för liten så kan man be att få den utspädd med vatten ”un caffé lungo”, eller en dubbel espresso ”un caffé doppio”.
Vill man ha en skvätt mjölk i espresson, så ber man att få ”un caffé macchiato” – fläckad.
Vill man ha en caffelatte (kaffe med mycket mjölk?) så beställer man en ”latte macchiato” – en fläckad mjölk!
Italiensk uppfinningsrikedom på hur man vill ha kaffet serverat är oändlig: i kopp, i glas, kallt, ljummet, utan skum, extra skum...Varianten jag aldrig hört tidigare var: En kall te i ett varmt glas!

 

Alla barer har inte bord och stolar, utan man dricker och äter vid bardisken. Om det finns bord och stolar är det nästan aldrig självservering utan man blir serverad vid bordet.
På enklare ställen kostar det nästan dubbelt upp att bli serverad mot att stå vid bardisken.
På eleganta barer (Café Greco, piazza Navona, via Veneto, piazza del Popolo, Peterskyrkan etc.) kan det ofta kosta fyra eller fem gånger så mycket att sitta ner och bli serverad.


Skall man dricka eller äta vid bardisken så går man först fram till kassan och betalar. Därefter går man med kvittot till barmannen vid disken och beställer.

På alla barer finns en prislista för bordsservering Al tavolo eller vid bardisken Al banco.

 

(Foto ovan av Scott Liddell)

 

Kontakta mig, svensk guide i Rom för mer information kring mat och dryck i Rom..

 

Museer i Rom -Romguiden

Museer i Rom

I Rom finns det ett stort antal museer. Jag kan hjälpa dig att välja vad som passar dig och ditt intresseområde.
› Läs mer om Roms museer

Fontana di Trevi - Romguiden

Roms klassiska sevärdheter

Fontana di Trevi är en av de mest berömda sevärdheterna och för många är det ett “måste” när de besöker Rom.

› Roms klassiska sevärdheter

Smultronställen i Rom

Smultronställen

Dina intressen och önskemål avgör målet för de guidade turerna men jag hjälper dig gärna med idéer och tips.
› Roms smultronställen